Workshops

Onze workshops houtbewerken:

Speelgoed

Handgemaakt speelgoed…
maar leuker is: door jóu handgemaakt speelgoed

Klein meubel

Altijd al een mooi kastje of een stoel willen maken? Onder deskundige begeleiding.

Snijplank

Het lijkt zo eenvoudig…
Maar toch valt het tegen. Leer je gereedschap goed te gebruiken.

Klok

Een werkende klok, in een mooie aantrekkelijke stijl.
En (belangrijk!) zelfgemaakt!

Over ons

De werkplaats van Bijzonder Hout waar de workshops worden gegeven is gevestigd aan de Woldmeentherand no. 3 in Steenwijk.

Tevens is Cas-hout op deze locatie gevestigd, dit is het circulair ambachtscentrum Steenwijkerland.

De workshops worden gegeven onder leiding van een meubelmaker.

Wat ga je doen tijdens de workshop?

Voor wie?

Of je nu voor het eerst wilt kennismaken met houtbewerken of juist bepaalde vaardigheden wilt verbeteren, we hebben workshops op verschillende niveaus:
Alle workshops geven we in kleine groepen, bij 4 aanmeldingen gaat een workshop door en bij 6 aanmeldingen zitten we vol. Zo is er altijd voldoende ruimte voor persoonlijke begeleiding en krijg je een heldere uitleg bij elke stap.

Speelgoed

Houten dieren • Puzzel • Bamboe auto

Je maakt kennis met verschillende houtsoorten, veelgebruikte houtbewerkingstechnieken en hoe je het gereedschap goed gebruikt. We werken altijd in een kleine groep, wij verzorgen het materiaal en gereedschap en helpen je op weg:

Hoe ga je te werk

Allereerst kies je uit onze voorbeelden wat je wilt gaan maken. Je tekent de juiste maten af en gaat aan de slag met figuurzaag, boormachine, rasp en vijl – je werkt echt stap voor stap zodat je goed ziet en ervaart wat je aan het doen bent.

Afwerking

Voor een extra mooie uitstraling, en wel zo veilig om mee te spelen, werk je je speelgoed zorgvuldig af: je schuurt tot het hout aan alle kanten mooi afgerond en superzacht is, dan behandel je je speelgoed met 100% natuurvriendelijke lijnzaadolie of bijenwas.

Geen ervaring?

Dat maakt niet uit, de workshop is voor iedereen die wil kennismaken met hout en verschillende houtbewerkingstechnieken – ervaring of voorkennis is niet nodig. Doe mee en ontdek dat zelf houten speelgoed maken heus niet zo moeilijk is als je nu misschien denkt.

Klein meubel

Open wandkastje • Nachtkastje • Kapstok

Tijdens deze workshop maak je kennis met verschillende houtsoorten, werk je met gereedschap dat je nodig hebt bij meubelmaken en maak je helemaal zelf de veelgebruikte halfhoutverbinding. We leren je om de verbindingen zelf af te tekenen, te zagen en te beitelen – en je werkt net zolang totdat de houtverbinding perfect in elkaar past.

Geen ervaring?

Heb je nog nooit met hout gewerkt? Geen probleem, deze workshop is de perfecte kennismaking. In onze werkplaats is al het gereedschap aanwezig en wij begeleiden je bij elke stap. In 3 uur leer je het hout echt goed kennen, werk je met aftekengereedschap, handzagen en beitels.

Tafeltje

Je maakt zelf je eigen houten salontafel. Het ontwerp, materiaal, gereedschap en stap voor stap uitleg hebben wij voor je – verder steek je vooral zelf je handen uit de mouwen.

Hoe ga je te werk?

Je begint met het aftekenen van de juiste maten en het op maat zagen van je houtverbindingen. Om je tafel in elkaar te zetten, ga je leren om halfhoutverbindingen maken: je beitelt en past en beitelt, totdat je de verschillende stukken hout perfect in elkaar voelt passen. Dan nog verlijmen en natuurlijk het mooi afwerken van je tafel met olie of was.

Geen ervaring?

Nog nooit een houten meubel gemaakt? Geen probleem, tijdens deze workshop helpt de docent je bij alle stappen. Het is de perfecte workshop om hout echt te leren kennen en om nieuwe vaardigheden te leren of om je houtbewerkingstechnieken te verfijnen.

Snijplank

Ga je voor een plank met een warme diepe houtkleur, of kies je voor een meer lichte en frisse snijplank?

Hoe ga je te werk

In onze werkplaats kies je bij de start van de workshop jouw favoriete houtsoort. Vervolgens schaaf je net zolang tot je de perfecte houtkrul te pakken hebt en het hout mooi vlak en glad is geworden. Dan bepaal je de vorm van je snijplank – een strak vierkant of juist een natuurlijke glooiing – en daarna zaag je deze uit.
Tot slotte schuur je alle oneffenheden weg en werk je de plank voor een extra mooi en zacht resultaat af met voedselveilige druivenpitolie.

Basistechnieken

Deze workshop is de perfecte kennismaking met hout en enkele basistechnieken van het houtbewerken. Onze docenten begeleiden je bij elke stap zodat je aan het einde van de middag met een mooie snijplank, tapasplank of broodplank onder je arm onze werkplaats verlaat.

Klok

Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Maecenas faucibus mollis interdum. Etiam porta sem malesuada magna mollis euismod. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper.

Wat ga je doen tijdens de workshop?

Tijdens al onze workshops houtbewerken ga je vooral zelf aan de slag: in één dagdeel maak je een snijplank, houten speelgoed of een klein meubel.
Voor het maken van een klok zijn 2 aparte dagdelen nodig.
Maak je liever een houten salontafel of wil je nu eens echt goed leren hoe je een halfhoutverbinding perfect in elkaar laat passen – ook dat kan in slechts één workshop.
U kunt kiezen uit werken met nieuw of circulair hout.

Wanneer?

20 mei en 10 juni 2023

Waar?

Woldmeentherand 3, Steenwijk 

Aanmelden / informatie aanvragen

Workshop

Keuzedatum

Is het een aanmelding of informatieaanvraag?